Engelsiz TEDÜ - Hizmet ve İlkeler

Misyon: Engelsiz TEDÜ, Üniversitemizde engelli öğrencilerin üniversitenin tesis ve hizmetlerine eşit erişimini sağlamayı amaçlayarak, engelli öğrencilerin akademik, sosyal, kişisel ve mesleki gelişimlerine destek olacak bir ortam yaratmayı hedeflemektedir.

Amaç: Engelsiz TEDÜ, kampüsünde yer alan tüm öğrenci ve personelin, kampüs yaşamlarında karşılaşabilecekleri fiziksel ve/veya psikolojik engellere bağlı dezavantajları önlemek veya azaltmak amacıyla çalışmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, gönüllülük, gizlilik, erişilebilirlik ve fırsat eşitliği ilkelerine bağlı kalarak engelli öğrenci ve personellere uygun hizmetler sunmaktadır.

İLKELERİMİZ

Gizlilik: Engelsiz TEDU, destek almak üzere birime başvuran tüm öğrenci ve personelin kişisel bilgilerini gizli tutar. Bireylerin rızası olmadan bu bilgiler hiçbir şekilde üçüncü kişilerle paylaşılmaz.

Gönüllülük: TEDU Engelli Öğrenciler Birimi, ilgili TEDU öğrenci ve personelinin birimin sunduğu hizmetlerden yararlanmak istemesine dayalı olarak çalışmaktadır. Birime başvuru yapmak tamamen öğrenci ve personelin kendi iradesine bağlıdır. Bununla birlikte, birimin sorumluluğu yanı sıra, destek için başvuran bireylerin kendi sorumluluklarını da üstlenmesi beklenmektedir.

Fırsat Eşitliği: TEDU Engelli Öğrenciler Birimi, öğrenci ve personelin eğitim, değerlendirme ve çalışma ortamlarında dezavantajlı duruma düşmelerini önlemek amacıyla uygun düzenlemeler yapar. Bu kapsamda, engel durumunun belgelendirilmesi önceliklidir. Fırsat eşitliğini sağlama çabalarımız pozitif ayrımcılığı kapsamaz.

Hizmetlerimiz: Engelli öğrencilerin eğitim ve değerlendirme süreçlerinde gereksinim duydukları düzenlemeleri gerçekleştirmek amacıyla genel bir hizmet sunuyoruz. Bu desteği almak isteyen öğrenciler, engel durumlarını belgeleyerek bize başvurabilirler. Dersler, derslikler ve sınavlar ile ilgili ihtiyaçları netleştirdikten sonra, öğrenciye uygun düzenlemeler yapılır. Bu süreçte, öğrencilerin kendi fakültelerinin komisyon üyelerinden de görüşalmaları faydalı olacaktır. Komisyon üyeleri, öğrencilerin okudukları bölüm ve akademik gelecekleri hakkında bilgi sahibi oldukları için, öğrencilere bu konuda danışmanlık da yapabilirler.

TEDÜ Kütüphanesi: https://library.tedu.edu.tr/engelsiz-tedulib

Tekerlekli sandalye kullanan engelli kullanıcılar, kütüphaneye erişim sağlayabilirler. Engelli ziyaretçiler için özel olarak tasarlanmış tuvaletler, kütüphanenin aynı katında dışarıda mevcuttur. Ayrıca, kütüphaneye veya koleksiyon içindeki kitaplara erişimde sorun yaşanması durumunda, danışma ve referans birimi personeli yardımcı olmaktadır. Jaws yazılımı yüklü ödünç verilebilir dizüstü bilgisayarlar, görme engelli kullanıcılar için mevcuttur. Kısmi görme sorunu yaşayan kullanıcılar için de büyüteç ödünç verme hizmeti sunulmaktadır.

Kütüphane koleksiyonundaki ders kitapları, telif hakları çerçevesinde taranarak görme engelli kullanıcıların kullanımına sunulabilir. Engelli kullanıcılarımızın talep ettiği kitaplar için, engelli kullanıcı kitap istek formunu doldurarak library@tedu.edu.tr adresine mail göndermeleri gerekmektedir.

İlgili fakültenizin komisyon üyeleriyle iletişime geçmek için tıklayınız.